Koe kotimaan parhaat puolet - huikeimmat Suomen kaupungit ja niiden ravintolat

Monelle lomailu tarkoittaa pelkästään ulkomaan matkaa, mutta vain harvalle tulee mieleen, kuinka hieno ja monipuolinen maa Suomi on. Se tarjoaa tänä päivänä jokaiselle matkailijatyypille jotakin - pelkästään taatut kesähelteet voivat puuttua. Suomen mieto kesäsää sopii kuitenkin monelle paremmin kuin hikeä pukkaavat etelänmaiden rannat.

Vierailukohteiden vierellä Suomen ravintolaskene on parantunut merkittävästi. Suurkaupunkien tarjonta vastaa jo minkä tahansa eurooppalaisen kaupungin valikoimaa, ja vaihtoehtoja on runsaasti aina Kaukoidän tai Lähi-idän parhaimmistosta georgialaiseen tai suomalaiseen perinneruokaan. Niissä vierailu voi taatusti olla yksi loman kohokohdista, jonka takia jonnekin kaupunkiin kannattaa matkustaa.

Ehkä suunnittelet tällä hetkellä ensi kesän lomaa tai etsit vinkkejä hyvistä ravintoloista. Tähän kirjoitukseen olemme koonneet yhteen kaikki kulinaristien nauttimat vierailukohteet ympäri Suomea, joten ota muistiinpanovälineet esille ja kirjoita nämä ylös!

Porvoo

Jos Brunbergin makeiset ja Porvoon kuuluisat valkosipulietanat eivät ole kaksi tarpeeksi hyvää syytä matkustaa tähän kauniiseen vanhaan kaupunkiin, olet ihan hakoteillä. Porvoo on varsinainen kulinaristien unelma, jonka tarjonta perustuu pelkästään laatuun. Porvoon maine on kiirinyt jopa ulkomaille asti ja se on suosittu päiväkohde esimerkiksi Helsinkiin saapuville turisteille.

Porvoon vanhan kaupungin puu- ja kivitalot ovat peräisin jopa 1700-luvulta. Kaupungin ainutlaatuinen tunnelma on siirretty myös ravintoloihin, jotka suosivat erityisesti lähellä tuotettuja aineksia ja luonnomukaisuutta. Ravintoloiden ruokalistat tarjoavat parhaita makupaloja suomalaisesta ja skandinaavisesta keittiöstä kuin myös kansainvälisiä makuja esimerkiksi ranskalaisesta, meksikolaisesta ja italialaisesta ruokakulttuurista.

Kuuluisat Porvoon valkosipulietanat kannattaa nauttia kesäravintola Fryysarinrannassa aivan joen rannalla tai ympäri vuoden palvelevassa ravintola Seireenissä Kaupunginpuiston liepeillä. Brunbergin myymälä löytyy taasen aivan vanhan kaupungin sydämestä ja vuodesta 1871 Porvoossa toiminut tehdas ja sen tehtaanmyymälä hieman kaupungin ulkopuolelta.

Kuopio

Kuopio ei ensi kuulemalta kuulosta ravintolaruoan ystävien paratiisilta, mutta viime vuosien aikana sen ravintolavalikoima on kasvanut ja muuttunut erittäin laadukkaaksi. Samalla kaupunki tarjoaa paljon nähtävää ja on erityisen suosittu kesäkaupunki. Sinne saapuu kesäisin tuhansia mökkeilijöitä, joita hellitään lukuisilla festivaaleilla ja tasokkaalla kesäteatterilla.

Kuopion keskusta on erittäin helposti saavutettavissa ja sinne saa autonkin helposti parkkiin uuteen torin alla sijaitsevaan parkkihalliin. Monet huippuravintolat sijaitsevat aivan keskustorin lähellä, joten niihin voi siirtyä milloin vain haluaa päivän aikana. Päiväohjelmaan kannattaa myös lisätä Kallaveden risteilyn ja vierailun Puijon torniin. Yhtä lailla Kuopion kauppahalliin kannattaa käydä tutustumassa.

Vielä pari vuosikymmentä sitten kaupungin ravintolavalikoima koostui pääosin torin antimista, Rossosta ja parista muusta ravintolasta, mutta tänä päivänä vaihtoehtoja on kymmeniä. Eksoottisemman ruokailukokemuksen voi odottaa saavansa viikinkiravintola Haraldissa tai gastropubi Bierstubessa, tai miltä kuulostaisi illallinen ravintolalaiva Ukossa aivan Kuopion satamassa?

Tarjolla on myös italialaisia, kiinalaisia, nepalilaisia ja thaimaalaisia vaihtoehtoja. Kunnon savolaiseen elämänmenoon voi päästä tutustumaan esimerkiksi erikoisravintola Jätkänkämpässä, jossa voidaan nauttia perinneruokapyödän antimista, savusaunasta ja ihailla tukkilaisnäytöstä. Perinteisiä muikkuja kannattaa käydä maistelemassa muikkuravintola Sampossa, joka on samalla Suomen tunnetuin muikkuruokiin erikoistunut ravintola.

Loma on aikaa rentoutua

Kesä- ja talvilomien viettäminen ei koskaan saisi olla stressaavaa tai paikasta toiseen juoksemista, vaan nautinnollista rentoutumista, johon luonnollisesti ravintolat ovat osana. Laadukkaan ruokailun jälkeen on mukavampi siirtyä hotellihuoneeseen rauhoittumaan loppupäivän ajaksi ja nauttimaan jostain muustakin kuin nähtävyyksien kiertelystä.

Voit suunnitella seuraavan päivän ohjelmaa, lähialueen nähtävyyksiä tai siirtyä nettiin pelien, videoiden ja musiikin maailmaan. Jos varsinkin netissä tapahtuva vedonlyönti on lähellä sydäntäsi, sinun kannattaa vierailla Urheilu.com -sivustolla ja löytää sieltä parhaat suomalaiset vedonlyöntisivustot. Pienikin hiljentyminen ja rentoutuminen auttaa lataamaan akkuja, jolloin jaksat taas toimia turistina myös seuraavan päivän.

11 Oct 2020